Wij staan in het Ondernemersmagazine!

Niets is te hoog, te zwaar of gaat te ver

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Erik Agteresch, toen 25 jaar oud en werkzaam bij een kraanbedrijf dat materieel verhuurde aan bouw- en aannemersbedrijven, door de crisis het werk hard zag teruglopen. Hij vond dat de verhuur teveel gericht was op het eigen machinepark en te weinig op naar waar de klant om vroeg en dacht: “Dat moet anders en dat kan anders.” Hij kocht een bestelwagentje en kreeg een paar vierkante meters kantoorruimte bij Pultrum, waar hij kon pionieren. Als een soort regelneef onder het motto: u vraagt, wij draaien. Nou ja, wij? Maar misschien dacht hij toen al iets verder.

Erik is ondertussen 35, getrouwd en vader van vier kinderen en de regelneef van toen is nu directeur van Transport & Lifting Twenthe, met meer dan dertig werknemers en werkzaam in heel Nederland, Duitsland en zelfs op Curaçao.

 

Regelen waar de klant om vraagt en onafhankelijk

“Ik zag tien jaar geleden dat de traditionele vorm van verhuur van kranen en transportmaterieel niet meer paste bij de wijze waarop de bouwwereld werkte. Er werden steeds meer eisen gesteld aan de logistieke processen rondom een bouw en bouwbedrijven richtten zich ook meer op hun eigen corebusiness en wilden eigenlijk simpelweg dat er iemand voor zorgde dat die kraan, de rijplaten, de machinist en het transport geregeld werden. Regelen dus, maar wel goed. Ik was 25, vrijgezel, hoefde aan niemand verantwoording af te leggen, kon gaan en staan waar ik wilde en dat deed ik dus. Ik regelde datgene waar de opdrachtgever om vroeg en was daarbij niet afhankelijk van eigen materieel en bouwde zo in de loop der jaren een heel netwerk op van vaste partners die we nu, tien jaar later, bijna blindelings kunnen vertrouwen.”

Ondernemersmagazine

Erik Agteresch

“Je hebt maar één telefoonnummer nodig en dat is die van ons.”

Een uniek full service concept

Erik noemt het bedrijf dan ook een ‘regisseur’. “Want dat is ook precies dat wat we zijn, maar tegelijkertijd ook een ontzorger. Of wij daar uniek in zijn? Ja, ik denk van wel. Er zijn uiteraard kraan- of transportbedrijven die er wel wat diensten bij doen, maar het full service concept zoals wij dat leveren, ben ik eerlijk gezegd nog niet tegengekomen.” Het concept lijkt op het oog vrij simpel, maar het vraagt veel kennis en ervaring van zowel de medewerkers als de vele gespecialiseerde partners. “We hebben onze eigen kwaliteitsstandaard. Opdrachtgevers geven zaken uit handen die soms heel veel werkzaamheden kunnen omvatten, waarbij ook veiligheid vaak een grote rol speelt. Daarbij moeten onze gecertificeerde partners ook nog kunnen voldoen aan onze kwaliteitsnormen. Vandaar dat wij een eigen netwerk hebben opgebouwd. Dat geldt uiteraard ook voor onze eigen werknemers. De meeste jongens begonnen hier onderaan de ladder, maar zijn allemaal door middel van verschillende opleidingen doorgegroeid naar bepaalde functies binnen de organisatie en kunnen daardoor ondanks de gemiddelde leeftijd van 30 jaar, toch bogen op ervaring vanwege een stabiel fundament. En deze stabiliteit is dan ook de enige voorwaarde voor de groei van het bedrijf.”

Telecom en windenergie en Curaçao

De meeste werkzaamheden van Transport & Lifting Twenthe vinden allang niet meer plaats alleen in de bouwsector. Telecom en Energie zijn belangrijke sectoren geworden. Zo plaatst het bedrijf bijvoorbeeld veel zendmasten voor communicatie in heel Nederland en Duitsland en ontzorgt in hoogspanningsprojecten. Een mooi voorbeeld dat laat zien hoever het ontzorgen kan gaan, is de plaatsing van de Amalia ophaalbrug in Willemstad, Curaçao in 2016: Erik: “Deze klassieke ophaalbrug is vanuit Nederland geheel prefab aangevoerd en op locatie afgemonteerd. Het complete proces van verlading tot de plaatsing op Willemstad hebben wij voor onze klant verzorgd, de uitdaging was de zoektocht naar het juiste materieel en de juiste mensen. Afgelopen jaar hebben wij de eerste van de geplande vervanging van in  totaal 140 hoogspanningsstations van Tennet in onze eigen plaats Rijssen mogen assembleren, transporten en monteren op locatie. Ook hier volgens onze totaal ontzorgen-gedachte. Uitdagend werk met out-of the box oplossingen.”

Ondernemersmagazine

Erik in één van zijn wagens

”Als het moeilijk wordt, moet je bij ons zijn”

Praktisch iedere klant van het eerste uur behoort nog tot de opdrachtgevers van Erik. “Van grote bedrijven, zoals VolkerWessels, Abus en Strukton tot hele kleine.” Maar hoe ziet hij de toekomst? “Groei op zich is niet ons doel. Beheerst en stabiel groeien wel. Ons full service-concept kan alleen bestaan door kwalitatieve stabiliteit. Langetermijnrelaties met opdrachtgevers, partners én medewerkers. We hoeven niet de grootste te zijn, wel de meest betrouwbare. Als het moeilijk wordt, moet je bij ons zijn. Als opdrachtgever én partner heb je dan tijdens het project maar één telefoonnummer nodig en dat is die van ons. En of ik hier over tien jaar zelf nog zit? De afgelopen tien jaar was een mooie weg die we met zijn allen hebben bewandeld. En dat wil ik de komende tien jaar zeker blijven doen. Al was het maar om steeds meer het oranje-grijs van Transport Lifting Twente op de wegen te zien.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd op www.ondernemers-magazine.nl

Ondernemersmagazine